Lodówka i zamrażarka to podstawowe kuchenne sprzęty, znajdujące się w każdym domu. Służą do przechowywania produktów spożywczych. Jeśli chcesz, by ich wnętrze zawsze było higienicznie czyste, zadbaj o to by regularnie przeglądać ich zawartość. Sprawdzaj regularnie, czy w lodówce nie znajdują się przeterminowane produkty.
JAK UTRZYMAĆ PORZĄDEK W LODÓWCE?
Pamiętaj, że najważniejsza jest systematyczność. Zepsutą żywność należy od razu wyrzucić do odpowiednich pojemników na odpady segregowane. Wówczas wystarczy wyczyścić lodówkę raz w miesiącu przy okazji generalnych porządków. Umyj wewnętrzną stronę lodówki za pomocą dobrej jakości produktu do czyszczenia kuchni. Nie zapomnij przetrzeć również zewnętrznych ścianek sprzętu. Płyn odtłuszczający doskonale poradzi sobie z odciskami palców.
JAK PRAWIDŁOWO PRZECHOWYWAĆ PRODUKTY W ZAMRAŻALNIKU?
Każdy produkt może być przechowywany w zamrażalniku, tylko przez określony czas. Dobrym rozwiązaniem przed mrożeniem żywności, jest jej opisanie odpowiednią datą przydatności do spożycia. Najkrócej w zamrażarce mogą być przechowywane produkty mleczne:
Masło – od 6 do 9 miesięcy
Śmietana – ok. 4 miesięcy
Lody – od 1 do 2 miesięcy
Mleko – 3 miesiące
Jogurty- od 1 do 2 miesięcy
Znacznie dłużej możesz przechowywać zamrożone warzywa. Zwykle zachowują doskonałą jakość do nawet 12 miesięcy. Gotowane mięso oraz wędliny i kiełbasy możesz mrozić przez 2 miesiące. Nie zapominaj o sprawdzaniu dat, ponieważ produkty zamrożone przez zbyt długi czas tracą wartości odżywcze i walory smakowe. Zadbaj o szczelne zapakowanie żywności. Dzięki temu unikniesz zawilgocenia jedzenia oraz wyeliminujesz ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Pamiętaj o tym, że po zamrożeniu, woda zwiększa swoją objętość. Nie wkładaj więc do zamrażalnika szklanych pojemników czy butelek. Jeśli nie masz innego wyjścia, pamiętaj, by zostawić sporo przestrzeni na rozszerzającą się ciecz.